Nelson Mandela, sydafrikanske advokat, befrielse leder og politiker, Sydafrikas President 1994 til 1999. Mandela var en av de mest prominente ledere av African National Congress fra 1940`tallet og ble fengslet for sin motstand mot apartheid regjeringen i over 27 år.

 

Etter sin løslatelse I 1990, var Mandela sentral for at Sydafrika ble avskaffet apartheid regel og implementasjon og landets første frie valg I 1994. Dette valg vant ANC klart, og Mandela var med det, demokratiske Sydafrikas første president.

 

Mandela var verdens mest prominente symbol på fred og forsoning, siden han ble fengslet I det beryktede fengselet på Robben Island. Han fikk blandt annet, tildelt nobelspris i propritery for arbeid i demokratisering av Sydafrika.

 

Bakgrunn

Mandela er utdannet jurist og nå advokat og senere President ANC, Oliver Tambi, i 1952. Mandela var selv aktiv i ANC 1940 og ble fort en av deres mest prominente ledere. Han ble anklaget for forræderi i 1956, men frikjent sammen med de andre 155 tiltalte i 1961.

 

Kort etter Sharpeville-massakeren i 1960, der 67 mennesker ble drept, forbutte apartheid Sydafrikanske government ANC og andre organisasjoner. I mellomtiden gikk ANC vekk fra den ikke-voldelige linje organisasjons undskyldninger følges. Mandela fortaler og støtter denne endringsstartegi. Som leder av ANC Youth League hadde Mandela et ældre varemerke med en mere radikal linje avsluttet betjener ledelsen av moderorganisasjonen. Under møte med stadig mere brutalt apartheid regjering, så Mandela væpnet motstand som sin siste men nødvendigste utvei.

 

Mandela fikk ansvaret for å oppbygge ANC som en hemmelig organisasjon, og ble leder av den væpnede gren av ANC, Umkhonto i Siswa (Nation spyd). 16 Desember 1961 gjennomførte de en rekke sabotasjer.

 

Fangenskap

Mandela gikk under jorden kort tid etter bandlysningen av ANC, og ble fort ettersøkt av apartheid-regime. Han snek seg over grensen og gjennomførte en utvidet reise til utlandet i 1962 for å øke befrielseskampen, bedre kjent internasjonalt. 5 August 1962 Mandela ble arrestert på vei tilbake til Johannesburg og idømt fem års fengsel, men  når apartheid avslaørte motstands skjulestedet i Rivonia i 1963 ble Mandela anklaget for terorisme og sammensvergelse mot staten. Sammen med bl.a Walter Sisulu og Govan Mbeki ble han idømt livsavarig fengsel i 1964. Han sonet for det beryktede fengsel Robben Islandi 18 år, før han ble overført til Pollsmoor Prison på fastlandet. Etter press fra bl.a utenlandske regjeringer, ble han løslatt i 1990. Etter sin løslattelse, spillte Mandela en sentral rollei de forhandlinger, som førte til de første frie valg i Sydafrikas historie, og en formell avskaffelse på apartheid i 1994. Mandela ble også valgt til Sydafrikas nye president samme år, og var fra 1991-19976 også øverste leder av ANC, den dominerende part i Sydafrikansk politikk etter apartheid- regime

 

 

Nelson Mandela taler til FN`s serlige komite mot Apartheid, den 22. Juni 1990. Hentet fra FN`s bilder Flicker- Konto, CC BY- NC-ND 2.0. 

Nelson Mandela og Frederik W. de Klerk under årsmøde til World Economic Forum i Davos i 1992 

Hentet fra WEFs Flickr-konto. CC BY-NC-SA 2.0

World Economic Forum. 

Nelson Mandela som ung mann, omtrent 1937.

Frigjøring og demokrati

Mandela var verdens mest fremtrædende symbol på fred og forsoning i slutningen af ​​1900-tallet og frem til sin død i 2013. Både under hans fangenskab og senere Mandela tildelt adskillige internationale priser, herunder Nobelprisen, som han delte i 1993 med sin Præsident forgænger, Frederik Willem de Klerk.

 

Som præsident Mandela spillede en aktiv rolle i de internationale afrikanske politik, dels som fredsskaber i borgerkrigen i Congo (Zaire), og han blev nævnt som Afrikas førende statsmand.

 

Mandela udgivet flere bøger, som artikel samling Ingen let gang til Freedom (1973) og hans selvbiografi Vejen til frihed (1994, Norsk udgave af samme år: vejen til frihed).

Nelson Mandela - Fakta

 

 

Nelson Mandela

Født: 18 jul 1918, Qunu, Sydafrika

Død: 5. december 2013 Johannesburg, Sydafrika

 

Opholdssted på tidspunktet for tildelingen: Sydafrika

 

Præmie motivation: "for deres arbejde for en fredelig afslutning af apartheidstyret, og for at lægge grunden til en ny demokratisk Sydafrika"

 

Område: menneskerettigheder, forhandling

 

Nobel fredspris 1/2

Frederik Willem de Klerk - Fakta

 

Frederik Willem de Klerk

Født: 18 marts 1936 Johannesburg, Sydafrika

 

Opholdssted på tidspunktet for tildelingen: Sydafrika

 

Præmie motivation: "for deres arbejde for en fredelig afslutning af apartheidstyret, og for at lægge grunden til en ny demokratisk Sydafrika"

 

Område: menneskerettigheder, forhandling

 

Nobel fredspris 2/2